המוזיאון היהודי בקופנהגן (Danish Jewish Museum)
בליבה של העיר קופנהגן, בתוך הספרייה המלכותית הישנה, ממוקם לו אוצר ייחודי שלוקח את מבקריו למסע דרך ההיסטוריה היהודית באירופה. המוזיאון היהודי בקופנהגן מציע מסע דרך ההיסטוריה, התרבות והמסורת היהודית- דנית שמתפרשת על פני למעלה מ-400 שנים. באמצעות תערוכות מרתקות, ארכיטקטורה מפוארת ונרטיבים יוצאי דופן, תוכלו להתחבר למורשת היהודית ולגלות את סיפורם של יהודי דנמרק.
סיפורה של הקהילה היהודית בדנמרק
הסיפור ההיסטורי של הקהילה היהודית בדנמרק אולי מתחיל כמו סיפורם של רוב יהודי העולם, אך לאורך הסיפור תשמעו על תלאות ופלאים שמבדילים את היהודים הדנים משאר הקהילות היהודיות בעולם.
סיפורה של יהדות דנמרק מתחיל אי שם בסוף במאה ה-17, אז, כריסטיאן הרביעי, מלך דנמרק דאז, מזמין יהודים ספרדים מאמסטרדם להתיישב בעיירה חדשה שהוקמה במדינה, העיירה פרדריקיה. יהודים רבים נענים לקריאה ומגיעים לעיירה הצעירה, שם מורשים לקיים אורח חיים יהודי בגלוי- מטקסים דתיים ועד לבוש דתי, דבר שהיה אסור בפומבי במדינות וקהילות רבות באירופה.
במאה ה-19 והמאה ה-20 הקהילה היהודית בדנמרק מצליחה להשתלב היטב בחברה הדנית תוך שהיא תורמת תרומה משמעותית לחיי התרבות והכלכלה של המדינה. הקהילה היהודית בדנמרק לא הייתה גדולה בכלל, ומנתה מספר אלפים בודד, אך זו השתלבה היטב באורח החיים הדני.
הסיפור של יהדות דנמרק מקבל תפנית בעלילה ערב מלחמת העולם השנייה, אז מתגוררים במדינה הקטנה כ-7,800 יהודים. ממשלת דנמרק ניסתה לנקוט ביחסים של שיתוף פעולה או משא ומתן עם גרמניה, מה שהקל על התנאים של יהודי דנמרק, לפחות בשנים הראשונות של הכיבוש הנאצי שהחל באפריל 1940.
בניגוד למדינות הכבושות האחרות, ממשלת דנמרק התעקשה שתהיה לה הזכות לנהל את ענייניה הפנימיים, לרבות אזרחיה היהודים. השלטונות הדנים דחו הצעות של שלטונות הכיבוש הנאצים ליישם חוקים אנטי-יהודיים, וברובם הגנו על הקהילה היהודית הקטנה. עד שנת 1943 מצליחים היהודים לחיות כמעט ללא הפרעה, בזמן שהקהילות היהודיות בשאר מדינות אירופה סובלות מחוקים זוועתיים, רצח ופוגרומים.
באוגוסט 1943 התפטרה ממשלת דנמרק כתוצאה מסכסוך עם השלטונות הגרמניים על חוסר ציות אזרחי ושביתות. ההתפטרות הפתאומית הובילה לכך שהשלטונות הגרמניים יכלו לפעול ללא התערבות ממשלת דנמרק הקורסת. ב-1 באוקטובר 1943 התכוונו הנאצים לעצור את כל יהודי דנמרק ולגרש אותם למחנות ריכוז. התכנית הייתה כמעט ומושלמת, אך הנאצים לא לקחו בחשבון דבר אחד- אומץ הלב של אזרחי דנמרק.
באקט יוצא דופן של אנושיות ותעוזה, אזרחים דנים מכל תחומי החיים- מדייגים ועד שוטרים, ממשפחות איכרים פשוטות ועד חברי ממשלה לשעבר, ארגנו מבצע הצלה המוני. במשך מספר שבועות, כ-7,200 מתוך 7,800 היהודים במדינה הועברו למקום מבטחים במדינה השכנה שבדיה, שהייתה ניטרלית. רוב היהודים הועברו לשבדיה דרך סירות דיג קטנות במיצר אורסונד, ואלו שנותרו מאחור מסיבות כאלו ואחרות נשלחו למחנה הריכוז טרזינשטט, אך בניגוד ליהודים שגורשו ממדינות אחרות, אלו לא נשלחו למחנות השמדה.
ממשלת דנמרק והצלב האדום המשיכו בלחץ על גרמניה הנאצית להקל על יהודי דנמרק שהיו כלואים בטרזינשטאט, ובשנת 1945, הצליחו הדנים בפעולה שזכתה לכינוי "האוטובוסים הלבנים" להציל את יהודי דנמרק שנותרו בטרזינשטט.
לאחר המלחמה, רובם המכריע של הפליטים היהודים חזרו לדנמרק, וגילו שבתיהם טופלו על ידי שכניהם. כיום, סיפור ההצלה הדנית של היהודים במלחמת העולם השנייה נתפס כדוגמה נוצצת לאחדות לאומית והומניטריות מרגשת.
לאחר שנות המלחמה הקהילה היהודית בדנמרק ניסתה להשתקם ולהתבסס מחדש, וכיום, הקהילה היהודית נחשבת לקהילה קטנטנה אך תוססת.
המוזיאון היהודי הדני בקופנהגן מציג את סיפורה המרתק של הקהילה, מראשיתה ועד היום, מהמהגרים הספרדים הראשונים שהגיעו למדינה הצפונית ועד לאירועי מלחמת העולם השנייה ולתהליכי השיקום שלאחריה. המוזיאון משמש כעדות לחוסנה המרשים של הקהילה היהודית בדנמרק וליחסיה הייחודיים עם האוכלוסייה הדנית הרחבה.
סיפורו של המוזיאון היהודי
מוזיאון יהדות דנמרק נפתח לקהל הרחב בשנת 2004 מתוך חלום לספר את ההיסטוריה המשותפת של התרבויות הדניות והיהודיות תוך התמקדות בכבוד ההדדי שבין השתיים ובמכנים המשותפים שלהן. המוסד מנציח את סיפורם של יהודי דנמרק וחוגג את מאפייני הקהילה ותרומתה לחברה הדנית כולה.
המוזיאון ההיסטורי שוכן בתוך הספרייה המלכותית הישנה של דנמרק, אחד מהמבנים ההיסטוריים בעיר, שראשיתו במאה ה-17. המשימה הוטלה על האדריכל הפולני-אמריקאי הנודע, דניאל ליבסקינד, שהיה אמון על הפיכת המוסד ההיסטורי למוזיאון חדשני. ליבסקינד, בן לניצולי שואה, רצה ליצור מוזיאון מעורר מחשבה ונוקב שבו תפאורת התצוגות תהיה חלק בלתי נפרד מחוויית הביקור. בלי יותר מדי ספוילרים, עיצוב המוזיאון מתקשר למילה 'מצווה', כתזכורת למעשה הקולקטיבי המדהים של העם הדני כלפי הקהילה היהודית במהלך מלחמת העולם השנייה.
ברגע שתיכנסו למוזיאון יפרשו בפניכם רצף של מסדרונות מצטלבים, זוויתיים וחללי תצוגה שייקחו אתכם למסע מרתק ומהפנט. הקירות הנוטים, הרצפות המוזרות והפינות החדות נועדו לבלבל את המבקרים ולעטוף את המסע שלהם במוזיאון בעלטה ובמסתורין, ממש כמו התחושה שחוו יהודי דנמרק בזמן מלחמת העולם השנייה. וממש כמו מסעם של יהודי דנמרק, גם המסע במוזיאון מוביל בסופו של דבר לחוף מבטחים מלא באור ובביטחון.
ואחרי שדיברנו על התפאורה המרגשת, הגיע הזמן לדבר על התערוכות עצמן. המוזיאון המרגש לוקח אתכם במסע שמשתרע על פני למעלה מ-400 שנים. תערוכות המוזיאון מחולקות לנושאים, כל אחד מספר סיפור ייחודי באמצעות חפצים, ממצאים היסטוריים, עדויות, סרטים ומיצגים אינטראקטיביים.
חלל התצוגה הראשון ייקח אתכם לגלות את ראשית החיים היהודיים בדנמרק בסוף המאה ה-17, בתערוכה מרתקת שמספרת את סיפורם של הסוחרים היהודים שהתיישבו בעיירה החדשה פרדריקיה. משם, חלל התצוגה הבא יספר לכם על חיי היומיום של יהודי דנמרק, תרומתם התרבותית והחברתית והשתלבותם בחברה הדנית.
התערוכה עוברת לחללים אפלים ואינטימיים שעוסקים בתקופה המזעזעת ומלאת התקווה של מלחמת העולם השנייה, תוך התמקדות בסיפור הצלתם של יהודי דנמרק, שנת 1943.
חלל התצוגה האחרון מתעמק בזהות היהודית- המשמעות של להיות יהודי בדנמרק כיום, תוך נקודת מבט עכשווית על החיים של הקהילה היהודית הדנית. יהודים? דנים? אולי גם וגם?.
מעבר לתערוכות הקבועות, המוזיאון מארח באופן קבוע תערוכות מתחלפות שמתעמקות בנושאים ספציפיים בעולמות התרבות וההיסטוריה היהודית.
מידע חשוב
היכן ממוקם וכיצד להגיע: המוזיאון היהודי בקופנהגן ממוקם בליבה של העיר, בתוך הגנים המלכותיים (Garden of the Royal Library), לצד מוזיאונים אחרים כמו מוזיאון הצילום ומוזיאון המלחמה, מרחק נגיעה מארמון כריסטיאנסבורג המרהיב.
כתובת המוזיאון: Proviantpassagen 6, 1218 København
אם אתם כבר במרכז העיר, הדרך הקלה ביותר להגיע למוזיאון היא בצורה רגלית, כשהמוזיאון נמצא בליבה של העיר, מרחק הליכה קצר מרוב האטרקציות, כ-10 דקות הליכה מכיכר העירייה (Rådhuspladsen).
למגיעים בתחבורה ציבורית, תחנת המטרו הקרובה ביותר למוזיאון היא Kongens Nytorv, שנמצאת מרחק של כ-10 דקות הליכה ממנו. גם מספר קווי אוטובוס משרתים את האזור שמסביב למוזיאון, ביניהם קווים מספר 26 ו-66.
שעות פעילות המוזיאון: בין החודשים ספטמבר למאי- המוזיאון פתוח בין הימים רביעי עד ראשון בין השעות 11:00-17:00. (סגור בימים שני ושלישי).
בחודשי הקיץ- החודשים יוני עד אוגוסט, המוזיאון פתוח למבקרים בימים שלישי עד ראשון, בין השעות 10:00-17:00. (סגור בימי שני).
כרטיסים: עלות כניסה למוזיאון הינה 100 כתר דני לאדם, ילדים עד גיל 18 משלמים 40 כתר דני. ניתן להיכנס למוזיאון דרך כרטיס ההטבות של קופנהגן.
לסיכום, ביקור במוזיאון היהודי בקופנהגן מציע הרבה מעבר לשיעור היסטוריה, מעין חוויה מיסטית סוחפת ומרגשת. המוסד האייקוני לא רק משמר את הזיכרון והמורשת של הקהילה היהודית הקטנה בדנמרק, אלא גם חוגג את רוח הקהילה, חוסנה המתמשך ותרומתה האדירה לחברה הדנית. תערוכות המוזיאון ייקחו אתכם דרך חייהם האישיים של יהודי דנמרק, דרך המאבקים והניצחונות שלהם לאורך ההיסטוריה.